Mycie auta w mieście

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Guras
    Classic
    • 2017
    • 0

Mycie auta w mieście

Koledzy. Poszukuję dystrybutora pieców Defro i grzejników np. Purmo. Czy ktoś z Was trudni się czymś takim i może skombinować dobre ceny?? :szeroki_usmiech
  • Guras
    Classic
    • 2014
    • 8

Mycie auta w mieście

Pytanie do kolegów "blokersów", bo za mycie auta pod blokiem można dostać karę:

Jakie macie patenty na mycie auta w mieście, nie robiąc tego na prywatnej posesji(np. jej nie macie), na myjce ciśnieniowej (mycie niedokładnie), w myjni automatycznej(rysy)? Czy są jakieś miejsca gdzie mycie auta jest dozwolone?

Myślę o odwiedzaniu skanalizowanych myjni ciśnieniowych w porach mało uczęszczanych i ew. dogadaniu się z "opiekunem", że rozłożę sobie 2 wiadra itd, a myjki użyję tylko do opłukania auta.

Komentarz

• lockin
      Rider
      • 2013
      • 706
      • Superb II (3T4)

Re: Mycie auta w mieście

Zamieszczone przez Guras
      Myślę o odwiedzaniu skanalizowanych myjni ciśnieniowych w porach mało uczęszczanych i ew. dogadaniu się z "opiekunem", że rozłożę sobie 2 wiadra itd, a myjki użyję tylko do opłukania auta.
      Dokładnie tak
      Najlepiej odwiedzac myjnie "panstwowe" jak BP czy Statoil i wtedy nikogo o zdanie pytać nie trzeba. Testowane wiele razy na terenie DW

PS. Myjke uzywasz 2 razy:
      - raz do oplukania piasku przed myciem
      - dwa do splukania calego auta po myciu
      JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
      BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
      BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
      BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Czyli 4pln na myjke - a reszta to czysta satysfakcja.

Pozostaje trafic tak, zeby myciem na dwa wiadra nie stworzyc kolejki za soba, bo potem mozna uslyszec od jednego z drugim :twisted:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Guras
          Classic
          • 2014
          • 8

Pewnie żeby się nie nasłuchać trzeba znaleźć jakąś ekstremalną porę, np. 7 rano w sobotę. Trudno, nie wyśpię się, ale auto będzie czyste

lockin, dlaczego nie trzeba pytać o zgodę?

Komentarz

• staraoctavia
            Elegance
            • 2013
            • 825

Prawda jest taka, ze to ciezkie zadanie dla pasjonatow. Jezdzi sie w nocy i bawi ile chce, wtedy nikt nie gania
            Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Guras, ja korzystam od dobrych paru lat z bezdotykowych myjek ręcznych. Przyejżdzam ze swoim wiadrem, kosmetykami i akcesoriami i myję. Jeszcze nigdy nikt mi uwagi nie zwrócił.
              Fakt, że trzeba to robić w porach kiedy myjnia nie jest zbyt uczęszczana, żeby nie zrobić za sobą kolejki.
              Czarny Elegance

Komentarz

Takie rzeczy to sobie mozna stosowac tylko i wylacznie gdy nie ma ludzi, pozatym w regulaminie myjki czesto pisze ze nie wolno uzywac swoich kosmetykow przyborow itp.
                Ja tez tak kiedys zrobilem, ale tez o takiej porze ze nikogo nie bylo bo jak widzie ciula za ktorym sie ustawia kolejka aut a on sobie prywatna myjke urzadza to mnie szlag trafia. Raz mialem taka sytuacje, 2 miejsca a paniusia wyciaga po umyciu auta wszystko ze srodka od dywanikow po wszelkie cary i ma zamiar czyscic srodek, jak grzecznie zwrocilem uwage ze dalej jest odkurzacz i puste stanowisko na takie rzeczy to z morda, ale wrzucila wszystkie klamoty i zjechala. Wkoncu to miejsce publiczne gdzie tez jakies przepisy obowiazuja i kazdy chce skorzystac.
                Tak pozatym dobrze jest miec jakies miejsce np. wlasne podworko, jak takiego nie ma to chyba jedyne wyjscie mycie po nocach albo u znajomego na garazu.

Komentarz

• lu5asz
                  RS
                  • 2011
                  • 2006
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja ze swoimi akcesoriami do mycia podjezdzam wtedy kiedy jest malo klientow.Oplukanie,mycie reiawica i oplukanie to nie zajmuje znow az tak duzo czasu.
                  Kondziu

OCP

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez lu5asz
                    Oplukanie,mycie reiawica i oplukanie to nie zajmuje znow az tak duzo czasu.
                    Dokładnie. Namoczenie auta wodą. Wlanie wody do wiaderka. Umycie rękawicą i spłukanie wodą z myjki, zajmuje może ze 2-3 min więcej niż mycie standardowe mycie za pomocą wszystkich dopstępnych na myjce programów.
                    A przecież po opłukaniu i tak wyjeżdża się ze stanowiska, aby już poza nim, wysuszyć auto i przeprowadzic pozostałe czynności.
                    Takze nie widzę większego problemu.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• andrzej1962
                      L&K
                      • 2010
                      • 1306
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Dorzucę swoje. Bawi mnie reklamowanie "myjnia bezdotykowa", gdzie mycie odbywa się li tylko przy użyciu pistoletu, bo obowiązuje zakaz używania szczotek i gąbek własnych. Przyznam szczerz, że kiedyś pojechałem na taką myjkę aby zobaczyć efekt. Jak przypuszczałem i jak wszyscy wiecie - mizerny. Nie wiem jak można wmawiać ludziskom, że mycie bez dotyku zmyje im cały brud z samochodu. Może takie coś jest możliwe jak z pistoletu leci prawdziwa piana i środki czyszczące a nie rozrzedzone do granic możliwości. Mało tego pomimo, że za mną nie było kolejki "strażnik teksasu" przyleciał do mnie aby mnie zjechać za mycie gąbką. Od tej pory sporadycznie jadę aby tylko spłukać kurz po wcześniejszym porządnym myciu i woskowaniu w "innych" warunkach.

Komentarz

• gusiak11
                        L&K
                        • 2013
                        • 1362
                        • Ford

Zamieszczone przez Golas27
                        Tak pozatym dobrze jest miec jakies miejsce np. wlasne podworko
                        tu też nie jest tak kolorowo, przepisy są takie że wszystko jest ok jak masz duży teren lub wszystko pozostaje po ''twojej'' stronie bramy, ja mam pochyły teren, super sie myje bo nie robią sie kałuże ale jak wypływa piana za bramę może sie ktoś czepić i ma takie prawo.

Zamieszczone przez Guras
                        trzeba znaleźć jakąś ekstremalną porę, np. 7 rano w sobotę
                        Bez przesady, nie jest tak źle, tylko nie celuj w myjnie pod np. marketami, myjnia o której pisze Big, jest na uboczu, jeszcze na pietrze garażu wielopoziomowego i generalnie tłumów tam nie ma, przed świetami było troche ludzi i teraz jak sie kilka dni słonecznych trafiło, a jak pisze Big, zajmuje to tak nie wiele dodatkowego czasu że nie powinien się nikt czepić, zawsze możesz opianować auto przed wjechaniem ,

Zamieszczone przez andrzej1962
                        że za mną nie było kolejki "strażnik teksasu" przyleciał do mnie aby mnie zjechać za mycie gąbką
                        zawsze sie może trafić jakiś służbista no nic na to się nie poradzi ale z zasłyszanych info. zazwyczaj nikt nie ściga za mycie dodatkowymi chemikaliami, pewnie prawdziwego detailingu sie tam nie przeprowadzi bo mycia zajęło by ze 2-3h ale dokładne opianowanie przed wjazdem żeby piana podziałała, potem szur szur gąbką i wycierać już poza stanowiskiem.

Zamieszczone przez andrzej1962
                        Nie wiem jak można wmawiać ludziskom, że mycie bez dotyku zmyje im cały brud z samochodu. Może takie coś jest możliwe jak z pistoletu leci prawdziwa piana i środki czyszczące a nie rozrzedzone do granic możliwości
                        Masz trochę racji nie masz, owszem często się zdarza że oszukują ale też 98% ludzi którzy myją na bez dotyku nie ma zielonego pojęcia co to jest glinka i do czego służy, o bardziej profi. dekontaminacji nie wspomnę. Moją zadbaną skodę z powłoką bez problemu doprowadzam na ww. myjni do stanu ok. za jakieś 5zl, wolę to zrobić spokojnie na podwórku jak widać na zamieszczonych zdjęciach w sąsiednim poście ale nie zawsze jest tak komfortowo.
                        http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

A skad bierzecie ciepla wode ?? Na takim BP w myjsce samoobslugowej ciepla woda, jest jedynie przy myciu z proszkiem i pewnie przy ich wosku w plynie.

Splukiwanie jest zimna woda.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• bishop
                            L&K
                            • 2012
                            • 1430

Zamieszczone przez Maicroft
                            Czyli 4pln na myjke - a reszta to czysta satysfakcja.

Pozostaje trafic tak, zeby myciem na dwa wiadra nie stworzyc kolejki za soba, bo potem mozna uslyszec od jednego z drugim :twisted:
                            Ludzie korzystają z bezdotykowych , bo jest szybko, kilka minut i następny, jak widzę że ktoś wyciąga dywaniki to już mi ciśnienie rośnie :szeroki_usmiech , o wiaderku nawet nie wspomnę :tuk:

[ Dodano: Czw 06 Lut, 14 17:23 ]
                            A skad bierzecie ciepla wode ??
                            Może w termosie wozić wrzątek i rozmącić zimną z lancy :lol:

Komentarz

• gusiak11
                              L&K
                              • 2013
                              • 1362
                              • Ford

A skad bierzecie ciepla wode
                              Dwa-trzy baniaki 5l po wodzie, ciepła kranówka i wystrcza, zdarzało mi się myć nawet w temp. ''-'' i dawało rade, gorzej z płukaniem bo woda z kerchera (mówię tu o myciu na własnym podwórku) dużo szybciej zamarza na lakierze .... ale....
                              http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• meridomaniak
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 875
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ja na wiosnę będę próbował mycia pod garażem. Garaż mam w ciągu garaży pod blokiem odgrodzony od ulicy bramą. Pomiędzy garażami są studzienki z odpływem do kanalizacji, więc jest to teoretycznie legalne. Teraz pozostaje kupić myjkę zasysającą wodę z pojemnika. Podobno 15l wystarcza na spłukanie przed i po myciu.
                                był Golf | jest Octavia

Komentarz

• lockin
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 706
                                  • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Guras
                                  lockin, dlaczego nie trzeba pytać o zgodę?
                                  Dla przykładu - na BP nie ma na tylu pracowników aby nawet obsłużyć tankowanie gazu (jest samoobsługa), a co dopiero gdyby mieli pilnować co kto robi na myjce bezdotykowej. Pamiętaj tylko żeby być poza godzinami szczytu (sobota max 8 rano, niedziela max 9)

A skad bierzecie ciepla wode ??
                                  Stąd:
                                  (2 szczelne wiadra do kupienia w Castoramie za 20pln)
                                  JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                                  BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                                  BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                                  BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• andrzej1962
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1306
                                    • Octavia III combi (5E5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez meridomaniak
                                    Pomiędzy garażami są studzienki z odpływem do kanalizacji, więc jest to teoretycznie legalne.
                                    prawdopodobnie deszczówka jak decyzja gminy jest taka że nie można myć to będzie nadal nielegalnie, chyba, że nie wydali takiej decyzji

Komentarz

• meridomaniak
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 875
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

andrzej1962, czyli w takiej sytuacji trzeba pytać gminy, a nie administracji?
                                      był Golf | jest Octavia

Komentarz

• diablo228
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 409
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BVY 2.0 FSI 150 KM

Zamieszczone przez meridomaniak
                                        andrzej1962, czyli w takiej sytuacji trzeba pytać gminy, a nie administracji?
                                        nie możesz myć auta poza terenem prywatnym czyli własnym lub u rodziny, a jeśli woda z twojego podwórka wypływa na zewnątrz sąsiad który będzie wredny ma prawo działać i możesz dostać mandat. Nie możesz myć auta i spłukiwać brudu do kanalizacji, gmina czy administracja Ci nic nie pomogą bo to określają przepisy, a jęsli cię zauważy któryś z dobrych sąsiadów od garażu zakapuje to SM wlepi ci odpowiedni mandacik a koszt może byś spory. ogólnie by myć auto spokojnie potrzeba mieć separator brudu i wtedy myjesz do bólu aktualnie zaczyna sam załatwiać wszelkie zezwolenia wodno prawne dla firmy. Najlepiej auto myć na bezdotyku z swoimi gratami i spokój masz, sam tak robie i jest oki, nigdy nie było problemy, czasem nawet właściciele myjni sami patrza i się śmieją jak auto pielęgnuje
                                        Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• bishop
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1430

Zamieszczone przez diablo228